De Nederlandse Aardgastransitie
Aardgas zou eigenlijk ons nationale symbool moeten zijn. De vondst van deze bodemschat in 1959 heeft Nederland ingrijpend veranderd. Van de manier hoe we onze woningen verwarmen, tot wat we eten in de winter. Aardgas heeft nu een nare bijsmaak. We denken dan aan hoge energierekeningen, aardbevingen in Groningen, en afhankelijkheid van Rusland. Ondertussen heeft iedereen wel een mening over hoe we de meer dan 7 miljoen Nederlandse woningen aardgasvrij kunnen maken.
Wat ontbreekt aan de discussie is inzicht in hoe al die Nederlandse woningen ooit zijn overgeschakeld op gas. Dit boek beschrijft de grote aardgastransitie die Nederland in de jaren 60 doormaakte. Nederland heeft met deze energietransitie iets unieks voor elkaar gekregen: binnen tien jaar tijd radicaal omschakelen van de ene naar de andere energiebron. Hoe zijn we tot deze keuze gekomen om alle Nederlandse woningen geschikt te maken voor aardgas? Hoe reageerden burgers en wat was de rol van de gemeente en Rijksoverheid? Met een indrukwekkende propagandacampagne, duizenden kilometers leidingwerk en miljoenen vervangen apparaten, biedt de aardgastransitie van de jaren 60 waardevolle lessen voor het succes van onze huidige energietransitie.
​
​
Precies hierover heb ik een boek geschreven: 'De Nederlandse Aardgastransitie'. Onze historie verdient een betere plek in de huidige discussies over de energietransitie. In mijn onderzoek is het mij opgevallen hoeveel discussies: van kosten, wijkgerichte aanpakken tot participatie ook bij de introductie van het aardgas zijn gevoerd.
​
Het boek gaat in op deze aanpak: van de duizenden kilometers leidingwerk, politieke discussie tot uitvoering in de praktijk. De hoofdfocus is hoe miljoenen Nederlandse huishoudens zo snel zijn overgeschakeld op het aardgas. Hoe was dit mogelijk, wat voor rol speelde propaganda en ontstonden er protesten? Ik hoop dat lezers inspiratie halen uit ons verleden en tot nieuwe inzichten komen hoe we onze energietransitie tot een succes kunnen brengen.
Bestellen
Interesse in het boek? Bestellen kan via bol.com of Donner. Daar is ook een inkijkexemplaar te vinden. Op mijn website kan je ook wat blogs vinden over de geschiedenis van energietransities.
​
Contact opnemen voor presentaties, een artikel of andere mediamogelijkheden kan via:
​