1. Het ombouwboekje - 1964
In november 1964 werd in Rotterdam gestart met de grote ombouw van stadsgas naar aardgas. De stad was in sectoren verdeeld en zo werd stap voor stap Rotterdam aangesloten op het aardgas. Alle bewoners kregen als voorbereiding het boekje ‘over op aardgas’ van het Gemeentelijk Energiebedrijf. In dit boekje was aandacht voor de kosten, de ombouw en techniek.
2. Propaganda Gasunie - 1969
De Gasunie had een sterk propaganda apparaat opgebouwd om bewoners te overtuigen niet alleen op het aardgas te gaan koken, maar ook te verwarmen. Hier was aandacht voor mensen hun eigen tempo. Misschien waren mensen nog helemaal niet klaar om hun kolenkachel te vervangen, maar als je dat dan toch deed: aardgas had het beste alternatief.
'Misschien denkt u nog helemaal niet aan het kopen van een nieuwe haard. Maar het in ieder geval fijn te weten dat, als u wél zover bent, u het aardgas al in huis hebt. Net als de kraan voor het water en de knop voor het licht. Aardgaswarmte hóórt bij deze tijd'
3. Gezellige mensen stoken kolen - 1960
De ‘Bond van Vaste Brandstoffen’ was in de jaren 50 al gestart met hun slogan ‘Gezellige mensen stoken kolen’. Destijds was de grootste concurrent van kolen de oliehaard. De zekerheid van de kolenhaard bleek een goed argument, want de eerste oliehaarden vertoonden kinderziektes. Zo bleef kolenwarmte lang dominant in Nederland.
4. De strijd om warmteklanten - 1964
Met de komst van het aardgas werd de propaganda door de kolenbranche stevig opgevoerd. Er kwam steeds meer vergelijkende reclame waar de nadruk lag op de ‘leefwarmte’ van kolen. Die aardgaswarmte zou koud zijn. Bovendien gaat er niets boven die gezelligheid van kolenstook.
5. Nationaal isolatieprogramma - 1983
10 jaar na de introductie van het aardgas kwam steeds meer aandacht voor energiebesparing. De prijs van aardgas was flink gestegen en het besef van de eindigheid van fossiele brandstoffen drong door. Het Nationaal Isolatieprogramma zou op grote schaal woningisolatie stimuleren en het aardgasgebruik terugdringen. Het gemiddelde verbruik per woning was in de jaren 70 meer dan 3.000 kuub per jaar.
Comments