.

Aardgasvrij, maar nog nooit zoveel cv-ketels verkocht
top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Aardgasvrij, maar nog nooit zoveel cv-ketels verkocht


In het jaarlijkse onderzoek van Natuur & Milieu wordt in beeld gebracht hoe populair de verschillende warmtetechnieken in Nederland zijn. De verkoopcijfers van warmtepompen, zonneboilers en CV-ketels worden naast elkaar gezet. Hier komen een aantal opvallende trends uit naar voren.


De CV-ketel blijft populair ondanks de focus op aardgasvrij

De CV-ketel domineert nog steeds de warmtemarkt. Bijna 5% nam de verkoop toe ten opzichte van 2018 naar 450.000 stuks. Dit is opvallend omdat er veel aandacht is voor aardgasvrij en er ook subsidies beschikbaar zijn voor duurzame alternatieven zoals de warmtepomp. Van de 7,8 miljoen woningen in Nederland heeft meer dan 90% een aansluiting op het aardgas voor verwarming. Het is op zich niet vreemd dat er nog veel CV-ketels verkocht worden, maar een stijging is opvallend.


Een van de logische verklaringen is dat veel oude VR-ketels nu worden uitgefaseerd en vervangen door de zuinigere HR-ketels. Toch een kleine winst voor het klimaat, want deze nieuwe ketels zijn efficiënter. Een andere verklaring is dat er steeds meer hybride warmtepompen worden verkocht met CV-ketels, helaas zijn deze cijfers niet bekend wat het lastig maakt in te schatten hoe groot het aandeel van deze groep is.



Onduidelijkheid wakkert verkoop aan

De meeste gemeenten zijn nu bezig met hun warmteplannen waarin aangegeven moet worden welke wijken van het aardgas af gaan tot 2030. Deze wijken zijn veelal nog onbekend of onduidelijk. Het is deze onduidelijk die bij veel Nederlanders voor een HR-ketel prikkel zal zorgen. Zeker met het nieuws van twee jaar terug dat een CV-ketel wel eens verboden kon worden schaffen huishoudens nu nog snel de relatief goedkope ketel aan.


Dit is een historische en logisch te verklaren trend. Bij de introductie van het aardgas in de jaren 60 was dit ook zichtbaar. Toen werden er nog veel extra kolenkachels en oliehaarden verkocht, omdat het onduidelijk was hoe duur dat aardgas zou worden. Dezelfde problematiek speelt nu. Zeker met het PBL rapport dat rendabel verduurzamen ter discussie stelt.


Duidelijke groei van duurzame alternatieven

Toch is er reden om optimistisch te zijn. Deze toegenomen verkoop van CV-ketels is logisch gezien de huidige onduidelijkheid over de kosten van aardgasvrije alternatieven, maar dit is van tijdelijke aard. Wanneer we inzoomen op de verkoop van deze duurzame alternatieven zien we dat de warmtepomp verkoop procentueel sterker stijgt dan die van de CV-ketel. In 2019 werden circa 25% meer warmtepompen verkocht.

Deze trends samen met het uitfaseren van aardgas bij nieuwbouw en steeds duidelijkere plannen van gemeenten maakt dat de CV-ketel binnenkort op zijn retour zal raken. Hoe lang de verkoopcijfers nog boven de 400.000 stuks blijven heeft alles te maken met deze duidelijkheid. Tot slot hieronder een overzicht van alle verkoopcijfers van duurzame warmtetechnieken:



62 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page