.

top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Een nationaal isolatieprogramma op komst?

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2021

Meer lezen over de isolatiestandaard en streefwaardes? Check dan dit recente artikel.


Het is de stilte voor de storm. Eind van het jaar worden vaak de overheidsprogramma’s geëvalueerd en veranderingen voor volgend jaar bekend gemaakt. Een aantal dingen zijn al duidelijk. De focus op aardgasvrij zal gaan verschuiven naar meer slim stapsgewijs verduurzamen. Dit was al te lezen in de evaluaties van de wijkaanpakken aardgasvrij en kamerbrief van Ollongren. Wat minder aandacht heeft gekregen is waar de focus dan wel op komt te liggen. In een woord samengevat is dit: isoleren.

Een nationaal isolatieprogramma

Niet alleen Europa met haar ‘renovation wave’ programma focust zich in toenemende mate op isoleren, maar ook de Nederlandse overheid. Een van de mogelijke nieuwe programma’s zou een ‘nationaal isolatieprogramma’ kunnen zijn. Een ambitieuze aanpak om miljoenen Nederlandse woningen met matige isolatie aan te pakken. Alleen in Nederland zijn er zeker 12 miljoen individuele isolatie ingrepen nodig om op een goed niveau van isolatie te komen. Om dit voor elkaar te krijgen is een simpele isolatie subsidie noodzakelijk.

Een gemakkelijke isolatiesubsidie

De politiek lijkt het eens met de analyse dat een simpele isolatie subsidie noodzakelijk is. Volgens de motie van Segers en Klaver die is aangenomen op 17 september 2020 blokkeren de huidige subsidieregels de ‘goedwillende burger’ die zijn woning wil verbeteren. Uit de motie:

‘’(De motie) verzoekt de regering, een nationaal isolatieprogramma te ontwerpen, dat laagdrempelig toegankelijk is, waarbij de overheid proactief optreedt en mensen ontzorgt, daarvoor in eerste instantie ruimte te zoeken binnen de bestaande regelingen, en de Kamer hierover voor de begroting BZK te informeren.’’

Het klopt dat de huidige isolatiesubsidie voor huiseigenaren en vooral VvE’s lastig is. Dit in contrast tot de warmtepomp subsidie die overzichtelijker is.

Subsidieregelingen in 2021

Waarschijnlijk is een nieuwe isolatieprogramma met bijbehorende subsidieregelingen niet klaar op 1 januari 2021. Wel zal de bestaande ISDE subsidie verbreed gaan worden met de isolatiemaatregelen. Nu is deze regeling alleen te gebruiken om warmtepomp of zonneboiler subsidie aan te vragen. De hoop is dat met het samenvoegen van deze subsidieregeling de voorwaarden gemakkelijker gaan worden voor particulieren en VvE’s.

168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page