.

top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Lopen we miljarden aan Europese isolatiesubsidie mis?

Van een Nationaal Isolatie Programma, Lubach tot Europa. Iedereen lijkt bezig met het isoleren van de woningvoorraad. Na een aantal jaren van de focus vooral op aardgasvrij en in één keer grootschalig renoveren lijkt nu het stapsgewijs verduurzamen aan invloed te winnen. De laatste speler die zich voegt bij de oproep meer in te zetten op slimme isolatie is Diederik Samsom.


Diederik is dezelfde speler die voor meer radicale actie was in zijn rol als Voorzitter Gebouwde Omgeving. Uitspraken als een Cv-ketel verbod en 50% goedkopere warmtepompen zijn ook van hem te vinden. Beide uitspraken werden snel teruggenomen en bleken in de praktijk onhaalbaar. Zal het Diederik Samsom nu beter vergaan?


Europese subsidies om Nederlandse woningen te isoleren

Diederik Samsom waarschuwt als Europese topambtenaar Nederland. Miljarden aan isolatiegeld laten we liggen als we niet met een isolatieplan komen. Nederland heeft eerder 5,6 miljard euro ingebracht in het Coronaherstelfonds en kan hier gebruik van maken. Alleen, een plan om bijvoorbeeld op grote schaal woningen te isoleren, dat ontbreekt. Of dit in de praktijk zo is betwijfel ik. In september is er nog een motie aangenomen van Klaver en Segers die oproept een Nationaal Isolatieprogramma te ontwikkelen:


‘’(De motie) verzoekt de regering, een nationaal isolatieprogramma te ontwerpen, dat laagdrempelig toegankelijk is, waarbij de overheid proactief optreedt en mensen ontzorgt, daarvoor in eerste instantie ruimte te zoeken binnen de bestaande regelingen, en de Kamer hierover voor de begroting BZK te informeren.’’


Dat Samsom is afgestapt van zijn meer radicalere verduurzamingsplannen blijkt wel uit de uitspraak: “Niet hysterisch, geen nul-op-de-meter, maar gewoon goed geïsoleerd tot wat we in de volksmond energielabel B noemen.” . Alleen jammer dat het volk nauwelijks weet wat energielabel B inhoudt. Toch is slim isoleren zonder spijt wel een route waar ik me in kan vinden. Het past binnen de nieuwe route die ingezet wordt door de politiek en Rijksoverheid: stap voor stap verduurzamen en aardgasvrij zien als een middel voor een prettige woning in plaats van doel op zich.


Toch een Nationaal Isolatieprogramma?

Met miljarden voor isolatieprogramma’s komt een ander doel van Europa om de hoek kijken. De Renovation Wave is een aantal maanden geleden geïntroduceerd door Frans Timmersmans. Dit ambitieuze programma zet zich in om 35 miljoen Europese woningen isoleren tot aan 2030. Deze schaal wordt bewust opgezocht, ook door Samsom. Het doel is dat met deze schaal industrialisatie mogelijk is en kosten tot wel 50% kunnen dalen. Hé, daar is die beroemde 50% kostenreductie van Samsom weer.


Maar deze keer heb ik er meer vertrouwen in. In mijn eerdere artikelen over de huidige isolatiekwaliteit van de Nederlandse woningvoorraad hintte ik er al op. Het is zeker mogelijk meer te standaardiseren en toe te werken naar een spijtvrije isolatienorm. Toch voor deze keer maar weer naar Samsom en Timmermans luisteren en snel ons projectplan indienen bij Europa?

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page