Het is een onderwerp van discussie en frustratie: de kosten die samenhangen met het verwijderen van het aardgas ten gunste van een duurzaam alternatief. Voor veel eigenaren die deze ‘afsluitboete’ moeten betalen voelt het als een straf en dat terwijl de overheid toch verduurzaming wil stimuleren? Met de uitspraak van een rechter dit jaar dat burgers niet voor de kosten van het aardgas verwijderen hoeven op te draaien is de verwarring compleet. Wat is nu het beleid?
Tijdelijk geen afsluitboete meer?
Minister Wiebes heeft geprobeerd de onduidelijkheid weg te nemen, maar dit bleek op korte termijn onmogelijk. Het liefst wil de minister dit probleem oplossen in de nieuwe Energiewet, maar dat kan nog lang duren. Gelukkig is er een andere oplossing gevonden. In de Kamerbrief van 18 november geeft de minister aan de energietransitie niet te willen vertragen omdat er nu nog geen definitieve oplossing is, maar de netbeheerder ook niet op kosten wil jagen.
De oplossing is dat de afsluitboete vanaf 1 maart 2021 vervalt. De netbeheerders krijgen de mogelijkheid om de extra kosten te verrekenen in de aansluitkosten die consumenten maandelijks betalen. De voorlopers worden hiermee beloont en achterblijvers gestraft. Omdat het gaat om een klein aantal aansluitingen totdat definitieve wetgeving doorgang vindt zal de kostenstijging voor de achterblijvers in de praktijk beperkt zijn. De netbeheerders hebben aangegeven dat ze consumenten adviseren hun aansluiting pas vanaf 1 maart 2021 te verwijderen.
Waarom niet de gasaansluitingen verzegelen?
Een veelgehoorde opmerking bij het verwijderen van de gasaansluitingen is: kunnen we die gasaansluitingen niet gewoon laten zitten en afsluiten? Dit is een jaar geleden al onderzocht door de Rijksoverheid. Hieruit kwam naar voren dat het verzegelen van de gasaansluitingen niet veilig genoeg is. Zeker het op grote schaal laten zitten van gasaansluitingen in al die duizenden woningen die van het aardgas af moeten, dan lijkt onverstandig.
Comments