Een gigantisch plan is bekendgemaakt vanuit Europa om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Het plan wat de naam ‘Fit for 55’ heeft gekregen richt zich op die 55 procent CO2 reductie in 2030. In ons oude artikel hebben we al extra uitleg gegeven over Fit for 55, maar omdat deze plannen nu officieel bekend zijn, in dit blog een verdieping. Hierbij focussen we ons op de gebouwde omgeving. Het totale plan is hier te vinden en bestaat uit vele honderden pagina’s en beslaan niet alleen de woningen, maar ook transport en gezondheid.
Voor Nederland is er sowieso een hoop te doen. Zo wil Europa dat het aandeel duurzame energie in 2030 niet 32 procent is maar 40 procent. Er komen strenge eisen voor gebruik van biomassa en een kerosinetaks voor vliegen.
Emissiehandelssysteem voor de gebouwde omgeving
Een van de meest controversiële onderdelen uit het plan van Frans Timmersmans is een nieuwe CO2 handelssysteem voor de gebouwde omgeving. Dit betekent niet dat je CO2 rechten moet kopen als woningeigenaar om nog de Cv-ketel aan te moeten zetten, maar wel dat de energieleveranciers deze kosten moeten dragen. Deze partijen belasten dit natuurlijk door aan de woningeigenaren, dus geeft dit hogere energielasten. Hier zit ook een angst voor veel partijen, want burgers vinden het over het algemeen niet leuk meer te betalen voor hun energie.
Overigens liggen hier ook commerciële kansen. Net als Tesla veel heeft verdient aan het verhandelen van hun CO2 rechten zullen ook in de gebouwde omgeving partijen profiteren. Zo schreven we in dit blog al over Eneco en hun plannen vol in te zetten op de hybride warmtepomp. Minder CO2 uitstoot en een kans meer geld te verdienen. Overigens is dit emissiehandelssysteem voor de gebouwde omgeving er niet morgen, vanaf 2026 moet dit ingaan.
Just Transition – voorkomen van energiearmoede
De inschatting van Europa is dat door het reduceren van de CO2 uitstoot naar 55 procent in 2030 het aandeel dat huishoudens in Europa moeten uitgeven aan energie zal stijgen met 0,7-0,8 procent per jaar. Dit gaat zeker om tientallen euro’s en zal vooral zwaarder terecht komen bij huishoudens met een kleinere portemonnee. Energiearmoede is daarmee een steeds groter thema op de politieke agenda.
Europa wil dit probleem oplossen door de inkomsten van het emissiehandelssysteem in een fonds te stoppen om burgers met een kleine portemonnee te ondersteunen. Dit heet het ‘Social Climate Fund’ en hier gaan miljarden in om. Betekent dit dat de Nederlandse huishoudens kunnen profiteren? Nee, de eerste jaren niet. Het gaat om een Europees fonds waarmee dus ook de hardst geraakte regio’s in Europa geholpen zullen worden, dus Oost-Europa. Op dit punt verwachten we nog een hoop kritiek en discussie, vooral in de landelijke politiek.
Wat voor beleid mogen we verwachten?
Het alleen al 578 pagina’s grote document over energie efficiency behelst enorm veel komende beleidsdiscussies. Hieronder opgesomd een aantal punten uit dit document:
1. Renovation Wave: programma om het aantal renovaties te versnellen op zowel individueel niveau als wijkgericht. Hier zit ook de focus op duurzame warmte en isolatie.
2. Meer focus op wetgeving om energie efficiency af te dwingen. Denk bijvoorbeeld aan energielabel C voor kantoorpanden of bepaalde renovatievereisten.
3. Minimale isolatie / verbruikseisen. Europa wil langzaam het minimumniveau aan energie efficiency opschroeven en de slechts presterende gebouwen aanpakken.
Een ding wat duidelijk is, is dat als we in Nederland geen keuzes gaan maken, dat Europa het voor ons gaat doen.
Comments