.

Lubach begrijpt weinig van warmtepompen, scoort op isolatie
top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Lubach begrijpt weinig van warmtepompen, scoort op isolatie

Bijgewerkt op: 7 feb. 2021

Eindelijk is het zover. Na de veelbesproken aflevering over kernenergie is nu aardgasvrij aan de beurt gekomen bij Zondag met Lubach. Meer dan een kwartier lang krijgen miljoenen Nederlanders in sneltreinvaart te horen wat de zin- en onzin is van aardgasvrije projecten. Een waardevolle samenvatting, want de uitleg van Lubach is een stuk beter te volgen dan het oerwoud aan beleidsstukken dat de afgelopen jaren is geproduceerd. Toch is de aflevering niet perfect. Hieronder een verbeterpunt en meer aandacht voor de conclusie van de uitzending: isoleren, isoleren, isoleren.

Lubach begrijpt weinig van warmtepompen

In de uitzending wordt al snel gewezen op de kosten van aardgasvrije alternatieven en dat deze verre van perfect zijn. Nu zijn we dit al snel met elkaar eens. Zo zijn warmtepompen niet perfect, de kosten zijn voor veel mensen hoog en de installatie kan meer ruimte in beslag nemen. Maar het argument dat een warmtepomp qua CO2 uitstoot weinig helpt, want 75% van de elektriciteit wordt uit aardgas geproduceerd, is onzin. In dit onderdeel van het verhaal van Lubach staat de ‘verdubbeling’ van het elektriciteitsverbruik centraal, maar wordt de term ‘SCOP’ genegeerd.




Daar gaat Lubach ook de fout in. Het mooie aan de warmtepomp is met het gebruik van 1 kWh elektriciteit uiteindelijke 3 tot 6 keer zoveel warmte geproduceerd wordt. Is dit magie? Nee, de warmtepomp haalt deze warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht. Het systeem is hiermee een stuk efficiënter dan de cv-ketels die nu draaien op aardgas. Tot slot worden de andere voordelen van een warmtepomp zoals autonomie en koeling niet genoemd. Lubach trapt daarmee in de eeuwig focus op terugverdientijd val.

Isoleren als basis

Behalve het warmtepomp foutje was de aflevering keurig. Aardgasvrije wijken zijn duur, maar we moeten ook ooit beginnen met leren. Dat erkent Lubach ook. Alleen we moeten niet al onze tijd, geld en energie steken is aardgasvrij als route. Nee, isoleren moet de basis vormen. Hier ben ik het volkomen mee eens. De trias energetica mag best wat meer aandacht krijgen. Op dit moment wordt al gewerkt aan minimale isolatienormen voor de bestaande woningbouw en werkt BZK aan een nationaal isolatieprogramma. Nu alleen hopen dat ook met ventilatie en luchtbevochtiging ook goed rekening gehouden gaat worden. Check mijn energietransitie blog voor meer informatie over deze ontwikkelingen.

Den Haag was al rijp voor een nieuwe focus op energiebesparing. Dat Lubach daar nu ook een show over heeft gemaakt, dat zal alleen maar helpen slimmer te gaan verduurzamen. We hebben nog zeker 12 miljoen isolatiemaatregelen te nemen voordat we op een goed geïsoleerd niveau zijn beland in Nederland. De stap daarna zal zijn het slimmer omgaan met energieverbruik, want in tegenstelling tot wat Lubach aangeeft is het verbeteren van het energielabel alleen niet voldoende om energie te besparen. Het gedrag in de woning is van grotere invloed op het energieverbruik wat dat betreft.


654 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page