.

top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Wat is de wet voortgang energietransitie

De wet voortang energietransitie. Dat klinkt als een ambitieuze wet, maar wat houdt dit nu in? In dit blogbericht meer informatie over de wet voortgang energietransitie, ook wel wet VET genoemd. Dit blog maakt deel uit van de serie: Energietransitie betekenis. Met deze serie proberen we alle basiskennis die nodig is om de energietransitie te begrijpen gratis ter beschikking te stellen.


Wat is de wet voortgang energietransitie?

De wet VET geeft een basis om zoveel mogelijk nieuwbouwwoningen van het aardgas af te krijgen. Deze worden dan bijvoorbeeld met een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet opgeleverd. Voorheen stond er in de wet een gasaansluitplicht bij nieuwbouw. Dit om te garanderen dat particulieren over een warmtebron konden voorzien. Deze regel zat in de weg bij duurzame nieuwbouw. Deze regel is ingegaan vanaf 1 juli 2018 en gaf toen discussie over de kosten van nieuwbouw, want aardgasvrije alternatieven zouden duurder zijn.


Overigens is het nog steeds mogelijk om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het aardgas. In dat geval moet het college van B&W zwaarwegende redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan: een negatief effect op een gemeentelijke wijkaanpak, technisch is het onmogelijk of de maatschappelijke kosten liggen te hoog.


Hoeveel nieuwbouwwoningen worden nu nog op aardgas aangesloten?

We zijn nu bijna drie jaar verder. Hoe zit het met de wet voortgang energietransitie en worden er nog veel nieuwbouwwoningen op het aardgas aangesloten? In 2019 werden er nog tussen de 20 en 30 procent van de woningen op het aardgas aangesloten. Deze projecten hadden dan vaak een omgevingsvergunning van voor 1 juli 2018. Vanaf 2020 neemt dit aantal sterk af. In 2020 zou nog maar zo’n 13 procent van de nieuwbouwprojecten zijn aangesloten op het aardgas.

225 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page