.

top of page
Foto van schrijverSven Ringelberg

Aandeel duurzame energie in Nederland gestegen

Nieuwe studie over hoeveel duurzame energie in Nederland wordt opgewekt. Sterke stijging van zonnepanelen en groei warmtepompen

Het CBS heeft eind september een nieuw rapport gepubliceerd waarin het aandeel duurzame energie berekend wordt. In Nederland is de totale hoeveelheid duurzame energie van 7,4% naar 8,7% gestegen in 2019. Dit klinkt als een mooie stijging, maar de Europese doelstellingen voor Nederland liggen op 14 procent in 2020. Oorspronkelijk had het kabinet Rutte II zelfs afgesproken dat dit percentage op 16 procent in 2020 zou moeten liggen. Dit is uiteindelijk in het Nationaal Energieakkoord opgeschoven naar 2023.



Ondanks de kritiek is biomassa de grootste bron van hernieuwbare energie in Nederland. Ten opzichte van 2018 is het gebruik van biomassa in 2019 met 15 procent gestegen. In Nederland komt 59 procent van de duurzame energie uit biomassa gevolgd door windenergie dat 21 procent voor zijn rekening neemt. Zonne-energie is gegroeid naar 11 procent. Vooral het gebruik van zonnepanelen door huishoudens is stevig gegroeid, met maar liefst 40 procent ten opzichte van 2018.



Bij de toepassingen van duurzame installaties in woningen groeit de warmtepomp gestaagd door. Dit is mede geholpen door de ISDE subsidie. Vanuit de installatiebranche wordt al jaren een nog sterkere stijging van het aantal warmtepompen verwacht, maar tot nu toe verloopt dit stapsgewijs. Hetzelfde geldt voor zonnewarmtesystemen. Deze worden al lang toegepast in Nederland, maar een grote doorbraak blijft tot nu toe uit.

Check onze laatste artikelen op de blogpagina.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page