.

Het duurzame weeknieuws – Energieopslag, Shell en geen 'boete' meer op het afsluiten van aardgas?
top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Het duurzame weeknieuws – Energieopslag, Shell en geen 'boete' meer op het afsluiten van aardgas?

Bijgewerkt op: 15 feb. 2021

Hieronder het duurzame nieuws van deze week samengevat zodat u niets mist en snel weer op de hoogte bent. Deze week: de uitzending van Tegenlicht over energieopslag die flink gedeeld werd op sociale media, Shell als duurzaam bedrijf (?) en niet meer betalen voor het afsluiten van aardgas?


Tegenlicht uitzending energieopslag

Energieopslag is de heilige graal van de energietransitie. Als eenmaal een ‘echte’ oplossing voor de opslag van energie gevonden zou zijn, dan wordt onze transitie een groot succes, althans de voorstanders van dit denken. Tegenlicht gaf in haar uitzending aandacht aan deze race om de superbatterij. In totaal kwamen circa 14 concepten voorbij. De lithium-ion accu’s zijn hiervan wat bekender en te vinden in bijvoorbeeld elektrische auto’s en de groeiende markt van thuisbatterijen.


Een ander bekend voorbeeld van energieopslag is waterstof opslaan als vloeistof. Al eerder is een grote handel in LNG (vloeibaar gas) ontstaan, omdat dit gemakkelijker te vervoeren is over de gehele wereld dan gas. Experts verwachten dat er ook een internationale handel in waterstof gaat ontstaan. Dit hangt wel sterk af van de productie van (duurzame) elektriciteit. Niet alle accutechnologie of toepassingen zijn even logisch. De uitzending van Tegenlicht gaat minder in op de toepassingen en kansrijkheid van de verschillende toepassingen.


De rol van Shell – omslag van fossiel naar groen?

Met de enorme klap van de olieprijs 10 maanden terug is de toekomst van Shell een veelbesproken onderwerp. Ook deze week kwam Shell regelmatig in het nieuws. Een mix van vraagtekens maar ook optimisme valt te lezen. Zo denken Jan Rotmans en Ad van Wijk dat Shell met zijn kennis en infrastructuur een grote rol kunnen spelen in een duurzame toekomst. De druk van beleggers is ook toegenomen op Shell, want wie wil nu geld steken in oliemaatschappijen met de toegenomen risico´s en langzamerhand ´stigma´. Shell heeft zelf aangegeven vooral in de handel van energie te willen gaan zitten, daar heeft het bedrijf een voorsprong. Minder aandacht lijkt er voor de bouw van meer wind- en zonneprojecten.


Niet meer betalen voor het afsluiten van aardgas?

De nieuwe minister heeft aangegeven dat consumenten niet langer hoeven te betalen voor het afsluiten van aardgas. Eerder gaf minister Wiebes al aan dat het noodzakelijk was om op korte termijn hier duidelijkheid over te geven. Zowel consumenten als netbeheerders hadden behoefte aan deze duidelijkheid. De netbeheer zal nu 'gratis' de gasaansluiting verwijderen, maar mag dit wel in de tarieven verwerken. Kortom, we gaan allemaal betalen voor de verwijdering van aardgas. Het is wel noodzakelijk dat consumenten een verzoek tot verwijdering indienen.


‘Het beoogde effect van de regeling is dat iedereen in Nederland die geen gebruik meer wil maken van zijn of haar gasaansluiting, deze gasaansluiting kan laten verwijderen zonder kosten’ - Minister Van 't Wout



21 weergaven
bottom of page