.

Het duurzame weeknieuws – Zonnepanelen groei, maar particuliere vertraging?
top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Het duurzame weeknieuws – Zonnepanelen groei, maar particuliere vertraging?

Hieronder het duurzame nieuws van deze week samengevat zodat u niets mist en snel weer op de hoogte bent. Deze week: De explosieve groei van zonnepanelen, hoe duurzaam zijn de partijprogramma´s van de Nederlandse politieke partijen en de vertraging van woningen in de particuliere markt.


De explosieve groei van zonnepanelen

Eind verleden week kwam de groei van zonnepanelen in het nieuws. Dit ontsnapte toen aan onze aandacht, maar is toch de moeite nu ook te benoemen. Nederland is Europees koploper zonnepanelen kopte het AD op 22 januari. Meer dan 1 miljoen woningen, 1 op de 8, heeft zonnepanelen op zijn dak liggen. Nederland heeft op Duisland na de meeste zonnepanelen per inwoner. Vooral de huidige subsidie en salderingsregeling zorgt ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen gunstig is. Gemiddeld is de investering in zon binnen 7 jaar terugverdiend.



Toch is er kritiek op deze groei. Door de aantrekkelijke regelingen is de thuisaccu markt in Nederland nog niet van de grond gekomen. In Duitsland zijn er al meer dan 100.000 van dit soort accu’s bij consumenten geplaatst. De netbeheerders geven ook aan dat de groei van zonnepanelen niet zonder risico’s is. Lees in dit artikel meer over de subsidie van zonnepanelen en toekomstige ontwikkelingen.


Overzicht van energiestandpunten politieke partijen

17 maart is het zover, we mogen weer naar de stembus. Het is het eerste moment dat er gestemd mag worden na de introductie van het Klimaatakkoord en een reeks van andere belangrijke besluiten. De verkiezingsprogramma’s zijn inmiddels gepubliceerd en zo krijgen we inzicht in alle duurzame plannen of een gebrek daaraan. Een aantal opvallende zaken als het gaat over het verduurzamen van de gebouwde omgeving.


De VVD is niet voor verplichte energielabelsprongen en wil geen woonlastenverhogingen. GroenLinks wil daarentegen eigenaren van huurwoningen verplichten te investeringen in hun energielabel. De ChristenUnie wil een ‘nationale isolatiebrigade’ en de PVV en FvD willen stoppen met ‘van het aardgas af’. Op zich te verwachten standpunten per partij. De vraag is wat eruit komt als er een coalitie gevormd moet worden.


Stagnatie van de verduurzaming van particuliere woningen

Aan de verduurzaming van de particuliere woningmarkt valt niet te verdienen. Dat kopte CoBouw afgelopen week. Vooral in de renovatiemarkt van particulieren is door partijen als Hagemans veel geïnvesteerd, maar het levert te weinig op. Men dacht aanvankelijk flink wat te kunnen verdienen, er zouden 30.000 tot 50.000 woningen per jaar van het aardgas af moeten gaan. Uiteindelijk zijn dit er in 2020 slechts 8.000 geworden. Doordat particulieren in een ‘web’ van technische mogelijkheden terecht komen laten ze aardgasvrije alternatieven vaak zitten.


Losse maatregelen zijn ondertussen succesvoller. Denk aan de tienduizenden isolatiemaatregelen die ieder jaar worden genomen. Het gaat hier vooral om integrale verduurzaming, grote stappen. Particulieren zien dit toch minder zitten, de kosten zijn in jaar nul hoger en de markt sluit onvoldoende aan. De oplossing? Volgens het artikel: meer urgentie, meer opschalen en aanbieden aan marktpartijen en optrekken met woningcorporaties. Een andere optie waar wij aan moeten denken: accepteer dat particulieren liever stapsgewijs verduurzamen en zet daar op in. Steeds meer duurzame loketten zijn hierin gespecialiseerd. Beweeg mee in plaats van een verandering te forceren.


Verplicht energielabel C voor kantoorpanden vertraagd

1 januari 2023 is het zover. Dan moeten alle kantoorpanden in Nederland minimaal energielabel C behalen. Voldoet het kantoor niet aan de eisen, dan mag het na januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Naar schatting zijn het circa 65.000 kantoorpanden die moeten voldoen aan deze eis. Alleen zo’n 60 procent voldoet nog niet aan deze vereisten. Het aantal wat uiteindelijk niet zal voldoen valt waarschijnlijk lager uit. 50% van de kantoorpanden heeft nog geen energielabel en zal waarschijnlijk grotendeels op C of beter uitkomen.




30 weergaven
bottom of page