.

top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Het duurzame weeknieuws – Energielabel, bestemming Parijs en meer focus op klimaatadaptatie?

Hieronder het duurzame nieuws van deze week samengevat zodat u niets mist en snel weer op de hoogte bent. Deze week: topambtenaren bereiden ons voor op hogere energierekening, meer subsidie en isolatienomen. Het spanningsveld tussen adaptatie en energietransitie.


Bestemming Parijs en meer klimaatmaatregelen

De verkiezingen zijn begonnen en dat betekent dat ambtenaren het druk krijgen. De vierde macht bereidt van vaak beleidsvoorstellen voor voor de nieuwe regering. Voor het onderdeel duurzaam is een document gemaakt: bestemming Parijs. Dit stuk is extra relevant omdat de EU haar doelstellingen verhoogd van 49 naar 55 procent CO2 reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Meer eisen aan isolatie, extra subsidies en duurdere gasrekening lijken het gevolg. Meer lezen kan in dit artikel.


Het spanningsveld adaptatie en energietransitie

Tussen de politieke partijen en mensen op straat lijkt een groot verschil van inzicht te bestaan. Moeten we massaal inzetten op klimaatmitigatie, het voorkomen van klimaatverandering. Of, moeten we ons inzetten op klimaatadaptatie, zorgen dan we mee veranderen met het klimaat. Me het oog op de Tweede Kamerverkiezingen stelde het AD exact deze vraag. Hieronder de uitkomstem met een bijna precies 50/50 verdeling.
Het nieuwe energielabel, een valse start?

We gaan af van het simpele energielabel wat een adviseur van achter zijn bureau in 15 minuten kon maken. Het resultaat is een energielabel met meer complexiteit, maar onvoldoende adviseurs. Vertragingen zijn nu het gevolg met hogere kosten. De prijs voor een energielabel voor je woning ligt nu op ongeveer 275 euro, een flink bedrag. BZK heeft daarom ingegrepen om te voorkomen dat de kosten verder oplopen. Energieadviseurs worden nu meer online opgeleid. We gaan zien of de markt uiteindelijk aan de behoefte kan voldoen en de kosten weer afnemen. Ondertussen is er wel een nieuw woord geboren: Energielabelpopulisme. Dit verwijst naar Kamerleden die de kosten en vertraging van het energielabel overtrekken om zo snel te scoren.

24 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page