.

top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Wat is klimaatadaptatie?

De energietransitie krijgt volop aandacht en heeft tot doel te mitigeren. Dit betekent het voorkomen van klimaatverandering. Maar in een aantal gevallen zijn we al te laat met het tegengaan van veranderingen en moeten we daarmee leren leven. Klimaatadaptatie gaat over dit aanpassen aan het veranderende klimaat. Dit blog maakt deel uit van de serie: Energietransitie betekenis. Met deze serie proberen we alle basiskennis die nodig is om de energietransitie te begrijpen gratis ter beschikking te stellen.


Wat is Klimaatadapatie

Klimaatadapatie betekent het aanpassen aan een ander klimaat. Als maatschappij kan dit betekenen dat je gebruik maakt van kansen die ontstaan door een ander klimaat, bijvoorbeeld het verbouwen van andere groenten door warmere zomers. Aan de andere kant betekent dit aanpassen aan de negatieve gevolgen, zoals rijzende zeespiegels. Klimaatadaptatie krijgt nu nog minder aandacht dan klimaatmitigatie, het voorkomen van verandering. De verwachting is dat dit gaat veranderen. Zo heeft een stijgende zeespiegel en toenemende droogte veel effect op Nederland. Alles van dijken, fundering van huizen en droge akkers.


Als individu kan je ook aan de slag met klimaatadaptatie. Neem bijvoorbeeld de toegenomen hitte zomers, daar heeft iedereen last van. Het plaatsen van zonwering of een groen dak helpt hier tegen. In toenemende mate worden tuinen aangepast van puur steen naar meer groen. Dit is goed voor zowel de natuur als hittestress. Meer weten? Kijk dan eens op de website van Stichting Steenbreek.


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page