Deze week was er veel aandacht voor de aardgasvrije wijken, de zonnevelden in handen van buitenlandse investeerders en mooie resultaten uit de SDE-rondes. Hieronder het duurzame nieuws samengevat zodat u niets mist en snel weer op de hoogte bent.
Maar 206 huizen in twee jaar tijd aardgasvrij?
De Volkskrant kopte met een artikel op 18 januari dat helaas maar 206 woningen in twee jaar tijd van het aardgas zijn afgehaald. Deze 206 woningen maken deel uit van de proeftuinen aardgasvrije wijken en worden ondersteund door subsidies. De afgelopen periode is de kritiek toegenomen op de route aardgasvrij en wordt steeds meer gekeken naar slim stapsgewijs verduurzamen. In ons artikel kan u meer lezen over het Volkskrant bericht en de resultaten. We hebben ook een infographic gemaakt die de lessen uit de aardgasvrije wijkaanpak samenvat.
Driekwart van zonneparken in handen van buitenlandse investeerders?
Uit onderzoek van het AD blijkt dat veel zonneparken in handen zijn van buitenlandse investeerders. Zo gaan duurzame subsidies en de voordelen van deze hernieuwbare energie niet naar omwonenden. Dit kon de afgelopen week op veel frustratie en boze reacties van politici rekenen. Dit lijkt meer de norm te zijn dan de uitzondering. Eerder kwam Lubach al topic over datacenters die gevoed werden uit duurzaam opgewekte energie. De waarheid is dat er al jaren bekend is dat de investeringen verdwijnen naar buitenlandse partijen. Remco de Boer maakte hier nog een mooie collage van. De conclusie: politici hebben liggen slapen en doen nu verontwaardigd terwijl ze zelf over het beleid gaan. Kom op Den Haag een beetje zelfreflectie.
Nieuws uit de SDE++ ronde
Tussen 24 november en 17 december was het mogelijk om de SDE++ subsidie aan te vragen. Er zijn 4.112 subsidieaanvragen ingediend. In totaal was er 5 miljard euro aan budget beschikbaar, dit is met meer dan 20 procent overvraagd. Vooral zonnepanelen doen het goed, daar is 2,4 miljard euro subsidie voor aangevraagd. Op de tweede plaats staat de nieuwe toetreder: CCS. Kortom, het afvangen van CO2. Daarvoor is 2,1 miljard euro aangevraagd. Het gaat hier om in totaal 7 aanvragen. Een groot project is het opslagproject van Shell, Exxon, Air liquide en Air products. Hier is wel blijvend discussie over, worden zo de vervuilers niet teveel geholpen? Feit blijft dat zonder CO2 afvang de klimaatdoelstellingen lastig behaald kunnen worden.
Meer energietransitie nieuws lezen? Check dat onze blogpagina.
Comentarios