Nederland moet van het aardgas af. Na bijna 50 jaar exporteur te zijn geweest van aardgas is het einde oefening voor deze energiebron. De redenen waarom we van het aardgas af gaan verschillen per persoon die je spreekt. Dit blog maakt deel uit van de serie: Energietransitie betekenis. Met deze serie proberen we alle basiskennis die nodig is om de energietransitie te begrijpen gratis ter beschikking te stellen.
Waarom moeten we van het aardgas af
Wie Googelt op de vraag waarom we van het aardgas af moeten krijgt een wirwar aan antwoorden. Aardgas is slecht voor het klimaat, de aarde warmt op en we willen toch niet afhankelijk worden van Rusland? Op zich allemaal interessante argumenten, maar om achter de motivatie van aardgasvrij te komen moeten we aantal jaar terug in de tijd.
Met de winning van aardgas in Groningen ontstonden jaren geleden al steeds meer problemen. De Groningse ondergrond bestaat uit zandsteen wat een goed reservoir voor aardgas is. Aardgas ontstaat uit organisch materiaal dat na verloop van lange tijd omgezet wordt. Wanneer dit aardgas uit de grond gehaald wordt dan zakken deze holtes in. Hierdoor ontstaat energie wat aardbevingen kan veroorzaken. Lang werd dit probleem genegeerd, maar met een aantal stevige aardbevingen waaronder Huizinge in 2012 kwam aardgasvrij in de stroomversnelling.
Waar premier Mark Rutte in 2013 nog aangaf dat het winnen van aardgas te belangrijk was om te stoppen, veranderde deze toon snel. Onder steeds meer druk kwamen in 2018 de verlossende woorden: Nederland zou stoppen met de winning van aardgas. De uiteindelijke redenen om te stoppen met aardgas winning zijn samengevat in het Klimaatakkoord juni 2019:
Klimaatverandering is een belangrijke reden om dit doen (van het aardgas afstappen). Maar er is meer. We willen immers zo snel mogelijk kunnen stoppen met de aardgaswinning in Groningen. En we hebben allemaal wel behoefte aan een minder hoge energierekening en een comfortabele woning.
Kort samengevat is klimaatverandering de hoofdreden om te stoppen met het aardgas. Daarbij weegt het stoppen met aardgaswinning in Groningen zwaar, waarschijnlijk zwaarder dan het eerste punt. Het laatste punt heeft direct effect op alle Nederlandse huishoudens, namelijk de belofte van energiebesparing en comfort. Met de recente focus op woonlastenneutraal wordt het steeds noodzakelijker om aardgasvrij tegen acceptabele kosten te realiseren.
Comments