.

top of page
  • Foto van schrijverSven Ringelberg

Wat is de transitievisie warmte

Bijgewerkt op: 8 dec. 2020

Nederland moet van het aardgas af. Na bijna 50 jaar exporteur te zijn geweest van aardgas is Nederland sinds enkele jaren netto importeur. Om Nederland van het aardgas af te krijgen heeft de Rijksoverheid de regie voor deze opgave bij de gemeenten belegd in de vorm van de wijkgerichte aanpak. Gemeenten zullen uiteindelijk wijk voor wijk een alternatief voor aardgas moeten aanbieden aan haar bewoners. De eerste stap voor het maken van deze plannen is te lezen in de transitievisie warmte. Dit blog maakt deel uit van de serie: Energietransitie betekenis. Met deze serie proberen we alle basiskennis die nodig is om de energietransitie te begrijpen gratis ter beschikking te stellen.


De transitievisie warmte

De Transitievisie warmte is een document dat voortkomt uit het Klimaatakkoord. Dit document geeft focus en richting om te komen tot aardgasvrije alternatieven in wijken en buurten van gemeenten. De Transitievisie warmte is een beleidsdocument dat richting geeft aan de isolatie en aardgasvrije opgave. Iedere Nederlandse gemeente stelt voor het einde van 2021 deze transitievisie warmte vast. Het voordeel van deze visie is dat er meer duidelijkheid ontstaat voor eigenaren, bewoners en netbeheerders welke route er door de gemeente wordt ingezet. Dit is zeker relevant met de opgave die gemeenten hebben meegekregen vanuit de Rijksoverheid tot aan 2030. Voor 2030 moeten er namelijk 1,5 miljoen woningen van het aardgas af zijn. Deze opgave moet ingevuld worden door alle lokale gemeenten en de betrokken partijen.


De transitievisie warmte in de praktijk

In de praktijk krijgen gemeenten te maken met een grote groep belangen. Bewoners willen mogelijk mee participeren, woningcorporaties hebben met hun woningen invloed en dan zijn er ook nog investeringen in de buitenruimte. Gemeenten hebben verschillende rollen die ze kunnen aannemen in deze energietransitie. Alles van afwachtend tot zeer sturend of zelfs mede-eigenaar van nieuwe energiesystemen.81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page