.

top of page
Foto van schrijverSven Ringelberg

Wat is woonlastenneutraal verduurzamen?

Bijgewerkt op: 21 dec. 2020

Geld en terugverdientijd zijn belangrijke onderdelen van de energietransitie. De focus mag dan wel zijn klimaatverandering tegengaan, maar in beweging komen een hoop mensen pas als het ook wat oplevert. Dat lijkt in ieder geval de overtuiging van de Rijksoverheid die woonlastenneutraliteit als speerpunt hebben omarmd. Alleen wat betekent woonlastenneutraal? Dit blog maakt deel uit van de serie: Energietransitie betekenis. Met deze serie proberen we alle basiskennis die nodig is om de energietransitie te begrijpen gratis ter beschikking te stellen.


Wat is woonlastenneutraal

Woonlastenneutraal als begrip komt uit het Klimaatakkoord. Een letterlijke definitie van woonlastenneutraal zou zijn het gelijk blijven van de maandelijkse lasten zoals huur, hypotheek en energie. Het gaat hier alleen om meer dan het gelijk blijven van de maandlasten. Het gaat ook om de verduurzamingsopgave. De website over het Klimaatakkoord geeft dan ook de volgende definitie:


Het kabinet ziet ‘woonlastenneutraliteit’ als het gelijk blijven of lager worden van de maandelijkse lasten die een huishouden betaalt aan energie (gas, elektriciteit, warmte) en hypotheeklast of huur. Dat wil zeggen dat de verlaging van de energierekening van een huishouden minimaal gelijk is aan de maandelijkse financieringskosten of huurverhoging op het moment dat de energiebesparende maatregelen worden genomen.


Deze woonlastenneutraliteit is een speerpunt van de Rijksoverheid, want duurdere lasten kunnen niet op veel steun van kiezers rekenen. Eind 2020 zijn een reeks moties aangenomen door de Tweede Kamer die dit ook onderstrepen. Zo moet aardgasvrij kostenneutraal gerealiseerd worden en zijn subsidies beschikbaar voor woningeigenaren die willen isoleren of een warmtepomp aanschaffen.


Obstakels voor woonlastenneutraal verduurzamen

Het is zo gemakkelijk nog niet om die miljoenen Nederlandse woningen zonder hogere maandlasten van bewoners te verduurzamen. Als deze belofte waar had gebleken, dan had er al op grotere schaal verduurzaamd geweest. In de praktijk blijkt het energieverbruik vaak lager te liggen, wat investeringen in verduurzaming minder rendabel maakt. Ook het PBL benoemt dit als een risico voor de belofte van woonlastenneutraliteit. Daarnaast is het de bedoeling dat de aardgas rekening gaat stijgen tot aan 2026. Dit roept de vraag op: gaat verduurzaming dan pas lonen als we eerst flink meer gaan betalen voor onze energie?


Wat is woonlastenneutraal? Het is een belofte, maar ook een uitgangspunt van de Rijksoverheid. De komende jaren gaat duidelijk worden hoe we ons aan deze belofte kunnen houden.

442 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page