.

top of page
Foto van schrijverSven Ringelberg

Wat is de warmtetransitie?

Bijgewerkt op: 26 jan. 2021

De warmtetransitie is een van de grootste onderdelen van de energietransitie. Met warmtetransitie wordt bedoelt, de overgang van fossiele niet-duurzame manieren van verwarmen naar een duurzame manier van verwarmen. Dit is een grote opgave. Meer dan 7 miljoen bestaande woningen en 1 miljoen gebouwen moeten van het aardgas naar een alternatief bewegen. Dit blog maakt deel uit van de serie: Energietransitie betekenis. Met deze serie proberen we alle basiskennis die nodig is om de energietransitie te begrijpen gratis ter beschikking te stellen.


De grote warmtetransitie

Waarom is die warmtetransitie zo belangrijk? Lang is er in Nederland vooral aandacht geweest voor duurzame elektriciteit opwekken door middel van windenergie en zonnepanelen. Vaak stond er bij krantenartikelen over nieuwe windparken dat er genoeg energie opgewekt zou worden voor bijvoorbeeld 100.000 huishoudens. Wat vergeten wordt is dat elektriciteit maar een klein onderdeel is van de energiebehoefte in Nederland. Zeker in de woningvoorraad wordt veruit het grootste deel van de energierekening bepaald door het aardgasverbruik. Een vuistregel is dat zeker 70-80 procent van het energieverbruik in woningen opgaat aan warm water en ruimteverwarming. Een kuub aardgas staat gelijk aan zo’n 10 kWh elektriciteit.


Een andere belangrijke reden waarom de warmtetransitie zo belangrijk is, is onze relatie met aardgas. Sinds de jaren 60 zijn wij netto aardgas exporteur geweest en was aardgas een relatief goedkope manier om woningen te verwarmen. Met het einde van de aardgaswinning in Groningen, mede door de aanhoudende aardbevingen, is Nederland nu importeur van aardgas geworden. Aangezien we niet afhankelijk willen worden van landen zoals Rusland voor onze energie is er daarom in toenemende mate aandacht voor de warmtetransitie.


Voor meer informatie over hoe gemeenten invulling geven aan de warmtetransitie, check ons blog over de Transitievisie Warmte. Meer informatie lezen over de subsidiemogelijkheden bij aardgas alternatieven? Bekijk dan de ISDE rekentool eens.

468 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page